Agenda

Hier kan je de agenda van AVBG raadplegen.
Klik hier voor de NIEUWS-pagina.

 

Internationaal colloquium The Notion of the Painter-Architect in Italy and the Southern Netherlands - 1-3 december 2011 - Antwerpen, Rubenianum

In conjunction with the “Palazzo Rubens. The Master as Architect” exhibition, the Rubenianum, the Rubens House and the Department of Design of the University of Antwerp will organize an international colloquium. Under the title “The Notion of the Painter-Architect in Italy and the Southern Netherlands”, international specialists will explore and present the meaning of design or “disegno” in Renaissance and Baroque architecture and painting.

The colloquium will take place on 1, 2 and 3 December 2011 in the Rubenianum in Antwerp. Read all about the content, the programme and speakers, how to register and practical information about the colloquium here.

Geplaatst door Tim Bisschops 19 nov, 2011

Op 21 en 22 oktober 2011 vindt in het Congrescentrum De Pitte (Boom) de tweede editie van het Baksteencongres plaats. Onder de titel 'Vrouwen en kinderen eerst! Sociale aspecten bij de baksteennijverheid' willen de organisatoren dit jaar licht werpen op enkele sociale aspecten van de baksteennijverheid vroeger en nu.

Tijdens beide dagen wordt de voormiddag gevuld met lezingen door professionele sprekers, in de namiddag vervolgd met plaatsbezoeken. Alle lezingen worden nadien gebundeld in een kroniek.

De lezingen van het eerste Baksteencongres in 2009 werden inmiddels gebundeld en zijn sinds kort in boekvorm verkrijgbaar. Het boek 'In vuur en vlam! Over omgaan met baksteenerfgoed in Vlaanderen' kost 15 euro en is verkrijgbaar bij de Provincie Antwerpen (elah@provant.be of 03/880 76 16).

Geplaatst door Tim Bisschops 11 okt, 2011

Maandag 28 februari 2011, 20 uur: Jaarvergadering & Jaaroverzicht archeologie

De AVBG-leden worden vriendelijk uitgenodigd op de jaarvergadering en aansluitend het inmiddels traditionele jaaroverzicht 'Archeologie in Antwerpen', dit jaar verzorgd door stadsarcheoloog Tim Bellens.

Het bestuur van de AVBG is herkiesbaar. Eugène Warmenbol, Marc Hendrickx en Anne-Mie Havermans stellen zich niet meer kandidaat. Wij danken hen hartelijk voor hun jarenlange inzet. Nieuwe kandidaturen van zowel AVBG-leden als externen zijn welkom en kunnen tot 21 februari worden ingediend door eenvoudig bericht aan Stefaan Grieten, Petra Maclot of Tim Bisschops. Externe kandidaten laten hun kandidatuur best door een korte motivatie vergezellen.

Met een hapje en een drankje sluiten we de avond af. Geïnteresseerden kunnen na afloop van de vergadering een gratis exemplaar bekomen van het boek 'N propere tijd!? Onleefbaar Antwerpen thuis en op straat (1500-1800), een AVBG-publicatie bij de gelijknamige tentoonstelling uit 1988, onder redactie van P. Maclot en W. Pottier.

Plaats van afspraak:

Kathedraalcafé Goublomme Lijnwaadmarkt 10/12 - 2000 Antwerpen

met dank aan de familie J. Beenhouwers

Geplaatst door Tim Bisschops 27 jan, 2011

Maandag 6 december 2010, 20 uur, lezing

Een tocht over de Antwerpse wallen: hypothetische interpretatie van enkele iconografische bronnen

In het spoor van Jozef Linnig, Florent Joostens, Frans Hendrik de Cort, Louis Pulinckx e.a. neemt Marc Hendrickx de AVBG-leden op maandag 6 december mee op een tocht over en langs Antwerpens verdwenen middeleeuwse en zestiende-eeuwse wallen. Onderweg blijven we stilstaan bij een aantal interessante maar moeilijk herkenbare gebouwen die onze gids beargumenteerd zal identificeren. Met een drankje sluiten we de lezing af.

Plaats van afspraak:

Kathedraalcafé Goublomme Lijnwaadmarkt 10/12 - 2000 Antwerpen

met dank aan de familie J. Beenhouwers

(*) Afbeelding: Fragment van het 17e-eeuwse schilderij ‘Maskerade van schaatsers op de Antwerpse Vesting’ door Denys Van Alsloot, © Madrid, Prado

Maandag 31 mei 2010, 20 uur, geleid bezoek voor AVBG-leden

aan de ‘Dôme des Halles’, modepaleis van weleer, door Petra Maclot

Locatie: zuidhoek Melkmarkt / Kaasrui.

Waar zijn ze gebleven, de modepaleizen van weleer, met hun luxueuze vitrinegevels en feërieke interieurs, en met namen, die Parijse elegantie en verfijndheid evoceerden? Au Lilas, à l’ Innova­tion … enkel hun namen bleven nog een tijd hangen als referentie voor een plek, zoals ‘on den Bazaar’. Net zoals tot zijn spectaculaire afbraak in de vroege jaren 1970 het prachtige gebouw ‘à la Vierge Noire’ uit 1895 ‘de hoek van het Kipdorp met de Sint-Jacobsstraat’ betekende, zo is ‘de hoek van de Melkmarkt met de Kaasrui’ voor elke Antwerpenaar ouder dan 40 ‘Festival’. Het gebouw is namelijk al zoveel ouder dan de Vierge Noire, dat zijn oorspronkelijke naam Dôme des Halles lang vergeten is: dit monumentale hoekgebouw met elegante toren is voor zover duidelijk namelijk het oudste modepaleis dat Antwerpen uit zijn Belle Epoque overhoudt, en waar bovendien de traditie als chique kledingzaak heeft stand gehouden.

Sinds zijn oprichting in 1870 als Au Louvre - Magasin de Nouveautés en de uitbrei­ding in 1908 als één van de Belgische bijhuizen van de Brusselse maatkledingzaak Gouverneur & Pirson, wordt hier al 140 jaar lang de rijke burgerij in weelderig gedecoreerde salons verleid tot forse uitgaven voor kwaliteitsvolle lingerie, bovenkleding en accessoires in even mooie emballage. Maar wie zag ooit de kelders en de bovenverdiepingen en zolders? Wie genoot ooit het uitzicht op de kathedraal en Sint-Carolus Borromeus vanuit deze bijzondere hoek?

Omdat uiteraard ook gebouwen die ‘nog maar’ 140 jaar oud zijn kunnen boeien neemt de AVBG haar trouwe leden deze keer eens mee naar deze goedbe­waarde getuige van een frivool verleden. In functie van een verantwoord ontwerp voor de reconversie en restauratie is dit als monument be­schermde gebouw namelijk onderworpen aan een bouwhistorisch on­derzoek, waarvan de resultaten kunnen getoond worden. Dit exclusieve avondlijke bezoek is mogelijk dankzij de eigenaars-opdrachtgevers, die de werking van onze vereniging al enige jaren steunen en reeds andere panden voor bezoek openstelden. Hun ontvangst belooft bovendien te voorzien in een aangename verrassing!

Opgelet: Het gebouw is stevig, netjes en van verlichting voorzien. Het is volledig bereikbaar met veilige trappen en op de kelder en de zolderverdiepingen na zelfs via een lift. Maar vooral die zolderverdieping en het panoramisch uitzicht lonen zeer de moeite, dus in Michelin-jargon gespreken: ça vaut l’effort!

Zoals altijd: vergeet niet op tijd te komen!

Petra Maclot

Geplaatst door Tim Bisschops 26 mei, 2010

Alle AVBG-leden worden uitgenodigd op de jaarvergadering 2010. De vergadering, gevolgd door het vertrouwde jaaroverzicht van het archeologisch onderzoek in Antwerpen, wordt gehouden op maandag 1 maart en gaat dit jaar door op de eerste verdieping van 'Zomaar een dak', de Universitaire Parochie in de Prinsstraat (nr. 32-34). Op de agenda staan (voorlopig):

1) Goedkeuring verslag jaarvergadering 2009

2) Goedkeuring financieel verslag 2009 en prognose 2010

3) Samenvatting werkjaar 2009 en prognose activiteiten 2010

4) Jaaroverzicht archeologisch onderzoek in Antwerpen door stadsarcheoloog Tim Bellens.

Plaats van afspraak: Prinsstraat 32-34 te 2000 Antwerpen, om 20u (tot ca. 22u)

Een drankje en versnaperingen vergezellen uiteraard de vergadering en lezing

Geplaatst door Tim Bisschops 17 feb, 2010

  Website beheerd door QuickerSite