Agenda

Hier kan je de agenda van AVBG raadplegen.
Klik hier voor de NIEUWS-pagina.

 


Op zondag 18 november sluit de directeur van het Internationaal Zeemanshuis Antwerpen (IZA) voorgoed de deuren van dit Antwerpse monument en wuift de buurt het personeel van het Zeemanshuis uit.


Op 27 september 2012 organiseert het Departement Ontwerpwetenschappen, afdeling Monumenten- en Landschapszorg van Artesis Hogeschool Antwerpen een studiedag over 17de en 18de-eeuwse woonhuis.

De studiedag beoogt een bijdrage te leveren aan de bouwhistorische kennis en de conserverings- of restauratie-interventies van Antwerpse woningen uit de 17de en 18de eeuw.

AVBG-bestuurslid Jerry Driesen is één van de sprekers. Hij verzorgt een bijdrage over blauwe hardstenen puien als kenmerkend onderdeel van het Antwerpse woon- en winkelhuis uit de 17de en 18de eeuw.

Deelname is gratis. Inschrijven kan nog tot 15 september. 
Download hier het programma en de contactgegevens.
 


Op dinsdag 25 september vindt in Zoersel de Provinciale Landschapsdag 2012 plaats.

De provinciale landschapsdag focust elk jaar op een ander typisch stuk landschap in de provincie Antwerpen. Onderwerp dit jaar is de vallei van het Schijn. De studiedag biedt een gevarieerde kijk op componenten die het landschap vroeger en nu vorm gaven, van archeologie en geomorfologie over menselijke geografie en toponiemen tot ecologische relaties.

In de voormiddag analyseren verschillende sprekers dit landschap op historisch, socioeconomisch, ecologisch en planologisch gebied. In de namiddag staan excursies op het programma die dieper ingaan op een aantal aspecten.

De studiedag is gratis. Inschrijven kan nog tot 18 september.

Download hier de folder met programma, excursies en praktische info
 

 


Van zaterdag 26 mei tot zondag 3 juni 2012 wordt al voor de tiende maal de Week van de Begraafplaatsen georganiseerd.

De Europese week van de Begraafplaatsen werd gelanceerd door de Association of Significant Cemeteries in Europe. Vandaag zijn er zo'n 130 Europese begraafplaatsen uit meer dan 20 Europese landen bij de organisatie aangesloten.

In Vlaanderen sloegen dit jaar de funeraire verenigingen Epitaaf vzw en vzw Grafzerkje de handen in elkaar. Zij stelden een fraai programma samen met rondleidingen, wandelingen en voordrachten op en over een dertigtal Vlaamse en Brusselse begraafplaatsen.

Download hier de brochure

 

De AVBG nodigt haar leden graag uit op de jaarvergadering 2012. De vergadering vindt plaats op maandag 26 maart om 20u in de Vergaderzaal (1e verdieping) van feestzalen De Zoltjes, Sint-Paulusstraat 31, 2000 Antwerpen.

Programma

20u00: Ontvangst

20u15: Presentatie jaarverslag 2011

20u30: Voorstelling en bespreking nieuwe website en nieuw publicatieconcept

21u00: Van blik, zink, blauwe hardsteen, terracotta, lavasteen en plaatstaal : historische straatnaamborden in Antwerpen’, een lezing/presentatie door Jerry Driesen

21u30: Huisje, tuintje, boompje, beestje? Antwerpenaars en hun kijk op vastgoed in de late veertiende eeuw’, een lezing/presentatie door Tim Bisschops

22u00: Receptie

Leden die in 2010 nog lidgeld betaalden kunnen op de jaarvergadering het achterstallige tweede Bulletin van 2010 in ontvangst nemen. Ook onze donateurs bieden we graag een exemplaar aan. Leden aangesloten na 2010 zullen het Bulletin aan kostprijs kunnen verkrijgen (€10). Verder kunnen geïnteresseerden een gratis exemplaar bekomen van het boek ‘n Propere tijd!? Onleefbaar Antwerpen thuis en op straat (1500-1800), een AVBG-publicatie bij de gelijknamige tentoonstelling uit 1988, onder redactie van Petra Maclot en Werner Pottier.

Wij hopen u op 26 maart te mogen verwelkomen

Het bestuur

Geplaatst door Tim Bisschops 14 mrt, 2012

Van 1/12/2011 tot 31/1/2012 loopt bij antiquair Michel Bascourt (Mechelsesteenweg 17 te Antwerpen) een tentoonstelling over de Antwerpse architect Jos Bascourt (1863-1927). De tentoonstelling bestaat uit onder meer originele plannen, tekeningen en foto's en biedt een unieke blik op het gevarieerde en oeuvre van Bascourt.

Geplaatst door Tim Bisschops 14 dec, 2011

  Website beheerd door QuickerSite