Nieuws
Klik hier om de AGENDA te raadplegen.
In het stadarchief Antwerpen zijn de bouwdossiers van de districten Antwerpen (1826-2006), Deurne (1830-2006) en Wilrijk (1900-2006) vrij raadpleegbaar. Sinds 1 maart echter, kunnen van ‘jonge’ bouwplannen (<75jaar) alleen nog reproducties of foto’s worden verkregen mits bewijs van eigendom van het betreffende onroerend goed (een kopie van de eigendomsakte, een uittreksel uit de kadastrale legger, …) of met een toelating van de oorspronkelijke architect. Een eigenaar mag de kopie van het bouwplan van zijn onroerend goed alleen aanwenden voor privégebruik. Deze maatregel werd genomen ter bescherming van het auteursrecht van architecten. Meer informatie op www.felixarchief.be.
Geplaatst door Tim Bisschops 10 mrt, 2011
Braem over monumentenzorg, erfgoed en nog veel meer
100 jaar geleden werd de Antwerpse architect Renaat Braem geboren en dat vormt de aanleiding voor een waaier van culturele activiteiten rond zijn werk, zijn visie en zijn persoon. Het Braemjaar heeft ook aandacht voor onverwachte aspecten rond Braem: de website www.debalansvanbraem.be bekijkt hoe Braem dacht en schreef over monumentenzorg, de waarde van het historische gebouwenpatrimonium in oude stadskernen en andere thema’s die aansluiten bij de interessesfeer van AVBG. De website, een initiatief van het Architectuurarchief van de Provincie Antwerpen, is sinds 1 oktober online.
Geplaatst door Tim Bisschops 11 okt, 2010
Beste AVBG-leden, beste lezer,
Professor Herman Van Goethem (UA) lanceert een nieuwe oproep voor een zinvolle bestemming voor het Steen, en AVBG sluit zich daar volmondig bij aan. Het Steen en het Burchtgebied bekleden een cruciale plaats in de geschiedenis van Antwerpen, en de AVBG heeft dan ook steeds veel aandacht besteed aan deze site. Er was niet alleen de archeologische campagne op de Burchtgracht in 1988, maar ook de succesvolle strijd voor een nieuwe opgraving op een grote site langs de burchtmuur in 2004 en 2007. Onze aandacht richtte zich ook op het Steen zelf, zeker sinds de plannen van het stadsbestuur voor een nieuwe invulling van het Steen in 2007 bekend raakten. De online petitie die de nieuwe oproep steunt, vindt u op http://neenaanhetsteen.wordpress.com Behalve zelf tekenen, kunt u deze tekst ook kopiëren en doorsturen naar andere belangstellenden. Dank bij voorbaat!
Het AVBG-bestuur
Geplaatst door Tim Bisschops 28 sep, 2010
(foto: Tim Bisschops)
Op 28 oktober werden aan het archief 'AVBG-Bulletins' alle bijdragen van het jaar 1979 toegevoegd. De teksten zijn vrij als pdf-bestand te raadplegen en te downloaden.
Geplaatst door Tim Bisschops 28 okt, 2009
Korte tijd geleden werd de website van de dienst archeologie van de stad Antwerpen - Archeoweb - in een nieuw kleedje gestoken. De site biedt nu o.a. een helder overzicht van projecten en sites. Ook zullen de Rapporten van het stedelijk informatiecentrum archeologie en monumentenzorg, waarin de meest recente opgravings- en onderzoeksresultaten zijn opgenomen, gratis te downloaden zijn.
Daarnaast kunnen in het virtueel museum archeologische data worden opgevraagd per object, thema, site of periode. Verder engageren de archeologen zich om recente ontwikkelingen en archeologische weetjes zo snel mogelijk als nieuwsitem mee te geven.
Tim
Geplaatst door Tim Bisschops 15 jul, 2009
Begin juli publiceerde de vzw Levend Archief Brugge de handelingen van het colloquium 'Huizenonderzoek & Stadsgeschiedenis'.
Op 28 november 2008 organiseerde Levend Archief, de vrienden van het Brugse Stadsarchief, i.s.m. Bouwhistorie vzw, dit colloquium. De organisatoren kozen bewust voor een eerder historische benadering i.p.v. een bouwhistorische of kunsthistorische insteek. De steden Antwerpen, Brugge, Gent, en Leiden kwamen er aan bod. De zeven referaten, aangevuld met de reflecties van een erfgoedzorger, zijn in deze publicatie gebundeld en vormen zo een blijvend statement dat huizenonderzoek een waardevolle pijler is voor de stadsgeschiedenis en tot nieuwe inzichten kan leiden.
Inhoud:
Daniel Lievois, 'Het huizenonderzoek: een kijkvenster op de stadsgeschiedenis'
Jan D'Hondt, 'De website huizenonderzoekbrugge.be: stand van zaken en toekomstplannen'
Tim Bisschops, 'De methodes van het historisch huizenonderzoek, sleutels tot de ontwikkeling van stedelijke GIS voor de prekadastrale periode. Cases: laatmiddeleeuws Antwerpen en vroegmodern Leiden'
Heidi Deneweth, 'De wisselwerking tussen bouwtechnische veranderingen en evoluerende samenlevingsvormen in drie Brugse buurten, late middeleeuwen tot negentiende eeuw'
Johan Dambruyne, 'Het Gentse huizenonderzoek in macro-economisch en macro-sociaal perspectief (zestiende-achttiende eeuw): een terugblik'
Ludo Vandamme, 'Huizenonderzoek en materiële cultuur in het zestiende-eeuwse Brugge'
Stephanie Van Houtven, 'Bouwen aan een betere samenleving? Arbeidershuisvesting in Antwerpen-Noord, 1865-1885'
Brigitte Beernaert, 'Enkele reflecties over Huizengeschiedenis en Erfgoedzorg in Brugge'
De 111 pagina's tellende publicatie is te bestellen bij de vzw Levend Archief. (Klik hier)